Lichen Sclerosus

GYNÆKOLOG 
STINNE HOLM BERGHOLDT

Personlig, professionel
og nærværende

-

telefon, 66136012
Telefontid, 9-11 mandag - torsdag

Vestergade 39, 3 tv
5000 Odense C

Lichen Schlerosus (LS) er en kronisk autoimmun hudsygdom, hvilketbetyder, at kroppens eget immunsystem angriber egne celler. LS ses oftest i vævet omkring skedeindgangen og på de ydre kønsorganer, hvor sygdommen får vævet til at skrumpe. De indre (små) kønslæber og huden henover klitoris kan med tiden næsten forsvinde og skedeindgangen kan forsnævres. Huden i området bliver papirtynd, hvidlig og kan sprække let.

Sygdommen ses 10 gange hyppigere hos kvinder end hos mænd, og rammer oftest kvinder i overgangsalderen, men kan ramme i alle aldre. Ca. 10 %af dem, der rammes er børn og unge.

LS smitter ikke, og man er ikke selv skyld i, hvis man udvikler sygdommen, da den ikke skyldes livsstil, kost eller andet, man selv kan påvirke.

Diagnose og behandling:

Diagnosen stilles ved en lille vævsprøve, der tages fra det afficerede område, efter, der er lagt en god lokalbedøvelse. Prøven sendes herefter til mikroskopisk undersøgelse for at få diagnosen bekræftet og for at udelukke andre hudsygdomme.

Hvis vævsprøven bekræfter sygdommen eller hvis det kliniske. billede giver oplagt mistanke før svaret på vævsprøven foreligger, startes behandling.

Behandlingen består af creme med binyrebarkhormon (gruppe 4, 3 eller 2) som en kur, dvs høj dosis i starten, der gradvist trappes ned til den laveste dosis, der kan holde sygdommen i ro.

Oftest anvendes Dermovat, Betnovat eller Locoid creme. 

Behandling ved opstart 

1.   uge: påsmøring morgen og aften
2.   uge: påsmøring aften
3.   uge: påsmøring hver anden dag (aften)
4.   uge: påsmøring 2 gange om ugen

Herefter smøres 1 gang om ugen til du ses til kontrol ved lægen igen, typisk ca. 4 måneder efter dit første besøg.

Efter den første kontrol efter ca. 4 måneder aftales plan for den videre behandling. Nogle har brug for vedligeholdelsesbehandling med påsmøring 1-2 gange om ugen for at forhindre tilbagefald. Andre kan undlade at bruge cremen i lange perioder, og kan nøjes med at bruge den hvis der er opblussen/tilbagefald i symptomerne.

Behandling ved opblussen/tilbagefald

Uge 1-2: påsmøring hver aften
Uge 3-4: påsmøring hver anden aften
Uge 5-6: påsmøring 2 gange om ugen

Udover cremen med binyrebarkhormon anbefales det at bruge en god, fed creme uden parfume hver dag, fx Ceridal eller Dr. Warming creme.

LS kan ikke kureres, men kan holdes nede, hvilket forebygger de anatomiske forandringer med forsnævring og skrumpning af vævet.

Man ved, at personer med LS har en let øget risiko for andre autoimmune sygdomme som fx diabetes og stofskiftesygdom, så det er en god ide at blive tjekket for disse sygdomme hos egen læge, fx en gang om året.

At leve med lichen schlerosus

Kontrol

Sygdommen kræver livslang kontrol, mindst en gang om året, og hyppigere, hvis det er svært at styre behandlingen og der er mange tilbagefald.

Hvis der er opblussen, der ikke fortager sig ved ovenstående behandling med binyrebarkhormoncremen i 6 uger som anført ovenfor, skal du kontakte klinikken og få fremrykket din tid.

Grunden til, at sygdommen kræver livslang kontrol er, at der hos op mod 5% kan udvikles celleforandringer i de afficerede områder. Celleforandringerne opstår oftest hos dem, hvor sygdommen har været ubehandlet og som ikke har fulgt den anbefalede kontrol.

Sex og samliv

LS er en sygdom, der har stor indflydelse på samlivet. Det er derfor vigtigt, du taler med din partner om dine symptomer, så i sammen kan finde løsninger, der fungerer. Nogle bruger silikonebaseret glidecreme eller mandelolie (brug aldrig vandbaseret glidecreme), ligesom man kan forsøge mere skånsomme stillinger. Hvis du har tendens til tillukning af skedeindgangen, anbefales det at bruge dilatatorer, der kan holde skedeindgangen åben. Dette både mhp at kunne gennemføre samleje, men også for at sikre afløb af urin fra blæren.

Hvis du vil læse mere om sygdommen kan du finde flere oplysninger på www.lichenschlerosus.dk