Blødning i den tidlige graviditet

GYNÆKOLOG 
STINNE HOLM BERGHOLDT

Personlig, professionel
og nærværende

-

telefon, 66136012
Telefontid, 9-11 mandag - torsdag

Vestergade 39, 3 tv
5000 Odense C

Op mod hver 5. kvinde oplever at have blødning i den tidlige graviditet, hvilket naturligvis kan give anledning til stor bekymring, men som oftest vil være uden betydning for graviditetens udfald.

ÅrsagerPga hormonpåvirkningen under graviditeten bliver alle kroppens blodkar lidt mere ”sarte”, og man kan derfor lettere opleve blødning fra slimhinder, som fx tandkød (når man børster tænder), fra næsen (næseblod, når man pudser næse) og fra livmoderhalsen (fx blødning efter samleje eller fysisk aktivitet). Blødning fra skeden i den tidlige graviditet kan altså være et helt normalt fænomen, men kan naturligvis give anledning til bekymring, og kan i nogle tilfælde være tegn på en begyndende spontan abort. En sådan blødning vil ofte være frisk, rød samt ledsaget af menstruationssmerter. Omkring 20 % af alle graviditeter ender som en spontan abort. Der er intet, du eller vi kan gøre for at forhindre aborten, hvis den er gået i gang, men du skal kontakte din egen læge eller lægevagten, hvis du oplever:

• Meget kraftig blødning

• Stærke smerter

• Samtidig feber

• Ildelugtende blødning eller udflåd

• Utilpashed, svimmelhed eller besvimelse

Blødning eller pletblødning kan i sjældne tilfælde være tegn på en graviditet uden for livmoderen. En sådan graviditet er ofte ledsaget af stærke smerter i underlivet (typisk i enten højre eller venstre side, svarende til en af æggelederne), og kan ikke udvikles normalt. En graviditet udenfor livmoderen kan enten gå i sig selv (men graviditetshormonet skal følges hver uge til det er 0), skal fjernes med en operation (kikkertoperation) eller behandles med medicin, der ”fjerner” graviditetsvævet, der er lokaliseret et forkert sted.

Hvis man mistænker en graviditet, der sidder udenfor livmoderen, vil vi følge dig tæt eller henvise dig til den gynækologiske afdeling på sygehuset til videre kontrol eller behandling der.

Undersøgelse

Hvis du oplever blødning i den tidlige graviditet, vil vi udføre en gynækologisk undersøgelse samt en ultralydsscanning, hvor vi forsøger at fastlægge en årsag til blødningen, og undersøger om graviditeten sidder i livmoderen, om den er levende, og om den vokser som forventet. 

Hvis der er tvivl om, hvorvidt fosteret udvikler sig normalt, vil vi kontrollere dit niveau af graviditetshormonet hCG med en blodprøve, der typisk gentages efter 2 dage for at se, om det stiger eller falder. I nogle tilfælde vil det være nødvendigt med yderligere kontrolbesøg.

download vejledning som pdf