Passageundersøgelse (HSU)

GYNÆKOLOG 
STINNE HOLM BERGHOLDT

Personlig, professionel
og nærværende

-

telefon, 66136012
Telefontid, 9-11 mandag - torsdag

Vestergade 39, 3 tv
5000 Odense C

HSU står for Hystero-Salpingo-Ultrasonografi som betyder ultraludsundersøgelse af livmoderhulen og æggelederne. Undersøgelsen laves for at undersøge, om der er passage gennem æggelederne, fx forud for fertilitetsbehandling. Ægget fra æggestokken skal kunne passere gennem æggelederen til livmoderhulen, da det på denne passage møder sædcellerne, der enten er svømmet op af sig selv efter samleje, eller er blevet lagt til rette i livmoderen ifbm inseminationsbehandling.

Hvis der ikke er passage gennem æggelederen giver almindelig inseminationsbehandling ikke mening, og der er indikation for henvisning til IVF (reagensglas) behandling på sygehuset eller privat IVF klinik.

Årsager til nedsat eller ophævet passage

Hvis man tidligere er opereret i underlivet, har haft en infektion i underlivet, fx med klamydia, eller har haft blindtarmsbetændelse, hvor blindtarmen er sprunget og der er kommet betændelse ud i bughulen, kan det påvirke passagen i æggelederne, hvilket kan være en god grund til at få lavet en HSU før man starter op i feritilitetsbehandling.

Hvordan foregår undersøgelsen

Undersøgelsen foregår ved, at der ved en almindelig gynækologisk undersøgelse indføres et tyndt kateter gennem livmoderhalskanalen op i livmoderhulen, hvorefter der fyldes lidt luft i en ballon i spidsen af kateteret, så det ikke falder ud. Herefter sprøjtes væske gennem kateteret op i livmoderhulen, samtidig med, at livmoderen og æggelederne ultralydscannes gennem skeden. Hvis der løber væske gennem æggelederne (og der dermed er passage), kan det ses på scanningen.

Ifbm at væsken sprøjtes ind i livmoderhulen kan man opleve menstruationslignende murren i underlivet. Det er sjældent, man oplever egentlige smerter. Efterfølgende kan man opleve, at der løber væske ud af livmoderen, og at denne væske kan være let blodtilblandet. Dette er normalt. I nogle få tilfælde kan undersøgelsen medføre underlivsinfektion med smerter og feber, så disse symptomer skal man altid reagere på.

Selve undersøgelsen varer 5-10 minutter og man kan kan tage hjem igen umiddelbart efter.